Sfaturi pentru păstrarea legumelor

Sfaturi pentru păstrarea de legume, salate și verdețuri de sezon

Trecem printr-o perioadă neobișnuită, în care interacțiunile cu ceilalți iar drumurile în piețe sau magazine sunt limitate la maxim. Astfel că mulți dintre noi cumpărăm ceva mai multe alimente odată, ca să nu fim nevoiți să ieșim prea des din casă. Însă odată cu venirea primăverii avem și tendința să consumăm mai multe legume, salate și verdețuri de sezon. Cum împăcăm aprovizionarea în cantități mai mari cu perisabilitatea acestor alimente?

În primul rând, nu toate legumele sunt la fel, așa că nu există o singură metodă bună de păstrare pentru toate. Salata verde nu poate fi depozitată la fel ca rădăcinoasele, spre exemplu. Mai mult, spălarea sau curățarea de coajă a legumelor le poate scurta sau prelungi termenul de valabilitate, în funcție de diverși factori. Și depozitarea mai multor tipuri de legume împreună poate influența durata lor de viață.

Așa că ne-am gândit să vă venim în ajutor cu câteva sfaturi de depozitare corectă a legumelor și verdețurilor de sezon, ca să le puteți păstra proaspete și sigure pentru consum cât mai mult timp cu putință. Mai jos găsiți recomandări personalizate pentru produsele disponibile în oferta noastră, dar și o serie de sfaturi generale de depozitare pentru legume și fructe.

Salată verde, spanac, rucola (sau orice alt tip de salată cu frunze mai moi)

Acestea trebuie depozitate la frigider imediat, de preferat pe rafturile superioare unde temperatura este destul de constantă. Ca multe alte legume, salata și spanacul au nevoie de umezeală pentru a se păstra proaspete cât mai mult timp, dar și de aer. Depozitarea la frigider într-o pungă de plastic sau în sertarul de legume nu le afectează durata de viață. Însă dacă reușiți să le asigurați un mediu umed cu o bună circulație a aerului în frigider, vor rezista proaspete mai mult timp. 

Puteți prelungi durata de viață folosind spre exemplu tehnica întâlnită în restaurante pentru salata verde: spălat (mai ales dacă au pământ sau impurități în exces), uscat sau scuturat bine apa în exces și depozitat într-un recipient cu perforații, precum o strecurătoare sau un vas cu găuri. E în regulă să rămână un pic de apă pe frunze.

Deoarece sunt proaspăt recoltate înainte de livrări, salata și spanacul nostru își păstrează umiditatea până ajung la dumneavoastră. Dacă nu puteți aplica tehnica descrisă mai sus, atunci lăsați punga de plastic desfăcută lejer sau eventual îi faceți câteva găuri mici pe lateral, pentru a asigura un minim de circulație a aerului. Astfel ar trebui să reziste de la 3 zile până la o săptămână, în funcție de cât de fragile sunt frunzele.

Verdeață (pătrunjel, mărar, ceapă verde șamd.)

Acestea de asemenea trebuie depozitate imediat la frigider, tot pe rafturile superioare (ușa frigiderului este cea mai călduroasă și expusă fluctuațiilor de temperatură și nu e recomandată pentru alimente ușor perisabile). Verdețurile rezistă proaspete mai mult timp dacă le puneți într-un pahar sau vas cu apă suficientă cât să le acopere tulpinile. Eventual puteți pune o pungă de plastic peste coroană (dar nu strânsă, ci lejer), pentru a maximiza umiditatea. Astfel vor rezista până la o săptămână.

Această tehnică poate fi folosită și la ceapă sau usturoi verde, dar cu mai puțină apă, cât să acopere firele de rădăcină de la bază, precum și pentru sparanghel sau tulpini de țelină. 

Rădăcinoase (ridiche roșie, morcov, țelină rădăcină, pătrunjel rădăcină, sfeclă)

Acestea pot rezista până la 2 săptămâni în frigider, în sertarul de legume. Verificați-le periodic și, dacă observați pete sau ușoare urme de deteriorare, separați-le de celelalte legume și încercați să le consumați cât mai repede (eliminând, bineînțeles, zonele deteriorate).

Informații utile pentru depozitarea de legume și fructe:

  • Majoritatea frigiderelor au sertare acoperite, cu mici găuri de ventilație pentru a regla umiditatea. Legumele au nevoie de umiditate așa că acoperiți găurile de aerisire. La polul opus, fructele au nevoie de mai puțină umiditate, așa că lăsați descoperite găurile de aerisire.
  • Depozitați separat legumele de fructe. Merele, perele și multe alte fructe produc un gaz specific, etilenă, care accelerează procesul de coacere inclusiv pentru fructele și legumele alăturate. Însă nu vrem ca legumele noastre să se coacă mai tare pentru că se vor deteriora prea repede.
  • Legumele și fructele ar trebui spălate, curățate sau tăiate doar înainte de preparare sau consum și nu înainte de a fi puse la frigider, după cumpărare.
  • Dacă ați tăiat legume și au rămas resturi ce pot fi folosite ulterior, puneți-le într-o caserolă sau într-o pungă sigilată, la frigider (țineți cont însă că vor rezista mai puțin decât legumele întregi). De asemenea, dacă stau mai mult de 2 ore la temperatura camerei vor începe să se oxideze și să-ți piardă din proprietăți, astfel că se vor deteriora mai rapid.
  • Tulpinile de pătrunjel sau mărar pot fi folosite în supe, ciorbe sau alte mâncăruri gătite; dacă nu intenționați să le folosiți odată cu frunzele, le puteți spăla, usca, toca mărunt și depozita la congelator într-o pungă alimentară. Nu e necesară dezghețarea lor și pot fi adăugate în mâncare ca atare, deoarece se gătesc foarte repede.  


Oferta noastră completă de legume și verdețuri de sezon pline de vitamine și minerale o găsiți aici: https://legumeledeacasa.ro/magazin/